Ishockeyns historia

Det går att skriva mycket om ishockeyns historia, men det får bli en kortare version av det viktigaste. Efter fotbollen är hockeyn en av våra mest omtyckta sporter. Dess historia sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Ishockeyns härkomst

Det finns flera olika åsikter om var ishockeyn egentligen har sitt upphov. Idrotter som påminner om hockey har funnits i Nederländerna och Storbritannien redan under 1500-talet. Troligtvis är hockey en mix av äldre sporter som med tiden har blivit bortglömda. Eftersom den första riktiga matchen mellan två lag som var namngivna, spelades på en begränsad isrink i Kanada kallas landet för hockeyns födelsenation. Alla spelares namn registrerades och spelet spelades med en puck (en platt träbit). Detta gick avstapeln i Montreol på Victoria Skating Rink 1875 i Montreal. År 1877 skrev elever på McGill-universitetet de första reglerna. Ishockeyn fock sedan en snabbt över Kanada och i dag är hockey Kanadas nationalsport.

Ishockey och Europa

I Europa spelades den första matchen 1902 i Knightsbride, England på Skating Club. De två första internationella matcherna spelades 1905 och då tävlade Belgien och Frankrike mot varandra. Den 15 maj 1908 i Paris, Frankrike grundades (IIHF) Internationella Hockeyförbundet. Det var ombud från Frankrike, Belgien, Schweiz och Storbritannien som skrev under de första handlingarna. Det första europeiska mästerskapet gick av stapeln i Lex Avants, i närheten av Montreux, Schweiz, 10–12 januari 1910. De fyra deltagarna var Belgien, Schweiz, Storbritannien och Tyskland. Det land som var först med att ta en internationell titel i hockey var Storbritannien.

Sverige

Till Sverige kom ishockeyn lite senare än andra länder i Europa, och första gången som Sverige medverkade i en internationell tävling var 1920 i OS som då gick i Antwerpen. Detta år spelades ishockey i sommar-OS, liksom konståkningen gjordes. Det svenska hockeylaget som spelade i OS bestod mest av bandyspelare som ville prova på ett nytt spel, tillsammans med några spelare från tysk/österrikiska ligan som redan kunde spela hockey. I detta OS slutade Sverige på en dyster fjärde plats.

I Sverige spelades den första matchen 1921 och då mellan IFK Uppsala och det tyska laget Berliner SC och IFK Uppsala vann med 4–1. År 1922 tog IK Göta det första SM-guldet och ända till 1940-talet var det Stockholmsregionerna som var dominerande inom hockeyn. Efter 17 år lyckades Gävle Godtemplare Idrottsklubb (GGIK) ta hem SM-guldet.

Elitserien

Under säsongen 1975/1976 grundades Elitserien och Färjestad är det lag som vunnit flest gånger, därefter kommer Brynäs och Djurgården. År 2013 bytte Elitserien namn till SHL och numera är det 14 lag som spelar i 52 omgångar och åtta lag går vidare till slutspel. En ändring för säsongen 2020/2021 är att slutspelet nu ska spelas som en cup. De lag som hamnar på plats 1–10 går direkt vidare till slutspel och lag 1–6 kommer gå direkt till kvartsfinal. Lag 7–10 får spela åttondelsfinal och det lag som hamnar på 7:e plats får möta laget som kommer på 10:e plats. Sedan får 8:an möta 9:an. När det kommit fram till semifinal och final spelar man bäst av sju matcher och den som vinner guld får en given plats i SHL året därpå.

Lämna en kommentar