Ishockey

Ishockeyns ursprung går tillbaka till 1800-talet i Kanada där anpassningar av dagens hockeyspel spelades i isiga förhållanden. Sedan dess har sporten gått vidare och blivit en av de största i världen med de största deltagarna från Nordamerika. NHL (National Hockey League) är den största ligan i världen och omsätter för närvarande miljontals dollar varje år.

Spelets syfte

Syftet med spelet är att slå en liten puck över isen för att sedan slå in den i ett mål med en hockeyklubba. Varje gång pucken går i mål får laget en poäng. Pucken kan skickas runt bland spelarna på isen och det är motståndarens uppgift att försöka hindra det andra laget från att göra mål. Det lag som har flest mål i slutet av matchen förklaras som vinnare. Om matchen slutar oavgjort går matchen till förlängning där det första laget som då gör mål koras till vinnare.

Spelare och utrustning

Spelet spelas på en isbana som är ungefär 61 meter lång och 30 meter bred. Rinken är uppdelad i tre huvudsektioner. Den mellersta sektionen är den neutrala zonen och innehåller en mittcirkel där matcherna börjar. På vardera sidan av den neutrala zonen finns anfalls- och försvarszoner som bestäms av vilket lag som har pucken för tillfället. I varje anfalls- och försvarszon finns det två slutzonscirklar och platser. Det finns ett målområde som är en halvcirkel som omger målet. Bakom målet finns spelplanen.

Varje spelare kommer att ha sin egen hockeyklubba tillsammans med skridskor och en rad skydd som kan bestå av ansiktsmask, hjälm, vadderade shorts, axelskydd, armskydd och handskar. Varje målvakt kommer att ha samma sak, men i mycket tätare skala eftersom de befinner sig i puckens skottlinje mycket oftare.

Varje lag kan ha högst 20 spelare. Av dessa 20 spelare får endast sex vara på isen samtidigt. Resten kommer att användas som ersättare men kan komma och gå från spelet så ofta som behövs. Till de sex startspelarna hör en målvakt och fem utespelare. Även om varje spelare kommer att få en position är spelarna fria att röra sig på isen som de vill. Detta gäller dock inte för måltruppen, som måste stanna på sin planhalva och inte får passera den röda mittlinjen.

Spelarna slår vad som kallas en ”puck”. Pucken är ett tungt föremål tillverkat av tätt gummi och väger ungefär 6 ounces. Pucken träffas antingen av en spelares klubba eller fot, men pucken får inte vid något tillfälle hanteras av någon annan spelare än målvakten.

Varje match pågår i tre perioder om 20 minuter. För varje avbrott i spelet stoppas spelklockan och så snart tiden är ute i varje period upphör spelet omedelbart.

Poängtagning

För att göra mål måste en spelare slå pucken över mållinjen. Han kan använda vilken del av kroppen eller klubban som helst för att göra det, men inte handen. Hela pucken måste passera linjen för att anses vara ett mål. I professionella ligor som NHL har mållinjen en sensor som visar när pucken helt har passerat linjen. I amatörligor tas hänsyn till domarnas bedömning.

Att vinna spelet

För att vinna en match måste ett lag göra fler mål än sina motståndare. Om matchen är oavgjord går matchen till förlängning och en extra kvart spelas ut tills ett av lagen gör mål. Det första laget som gör mål är vinnare.

Regler för ishockey

Spelet börjar i mittcirkeln med en face off. Här släpper domaren pucken mellan två motspelare som sedan kämpar för att vinna position för sitt lag. En faceoff kan också användas för att återuppta spelet efter ett avbrott i någon av de attackerande eller försvarande faceoff-zonerna.
Spelarna får använda fysiskt våld för att vinna pucken från sin motståndare. Kroppskontroller kan användas men är inte förbjudna i ryggen eller över axelhöjd.
Spelare som påförs en mindre straff kommer att beordras att lämna isen i två minuter och deras lag kommer att spela med fem spelare under denna tid. Om motståndarlaget gör ett mål under dessa två minuter kan spelaren omedelbart återvända till isen.
Ett mindre straff kan vara att snubbla en motståndare med klubban, hålla fast med klubban eller händerna, kroka med klubban eller kroppshecka en spelare utan puck.
Större straff leder till att spelaren avlägsnas från isen i upp till 5 minuter. Dessa kan omfatta slagsmål, allvarlig skada på motspelare eller fortsatta mindre överträdelser.

Lämna en kommentar