Så förbättrar du din kondition

Att kunna åka bra skridskor och ha puckkontroll samt spelsinne är viktiga egenskaper att ha som en hockeyspelare. Men något som är minst lika viktigt är en bra kondition. Därför kan det passa väl med tips hur man förbättrar den.

Finns fler sätt än löpträning

Att jogging är en klassiker för de som vill förbättra sin träning är inget nytt. De flesta tror dock att springa x antal kilometer är det enda sättet för att förbättra sin kondition, men så är det verkligen inte. Låt oss dock poängtera. För den som springer ett antal mil per dag kommer konditionen att förbättras, men det finns också andra sätt att nå dit.

Ett av de mest underskattade sätten är simning. Varför då? Förutom att det är ett sätt att öka konditionen på ett utmärkt sätt, hjälper det även styrkan. Den här träningsformen sätter press på många muskler i kroppen. Dessutom belastar du inte kroppen i onödan med simning som när du till exempel jobbar. Därför om du är i en period då du är skadad, eller helt enkelt vill skona din kropp lite extra, är simning ett fantastisk träningsform.

Cykla eller åka skidor

Att även cykla är ett sätt där du som utövare inte riskerar att dra på dig samma typ av skador som när man springer. Vid löpträning utsätts inte minst knä och leder för en belastning som kan skapa problem, inte minst för hockeyspelare. Men om man cyklar är det bra för konditionen och benmuskler, vilket är heligt inom hockeyns värld.

Skidor är också bra för den som vill att hela kroppen ska tränas. För den som åker skidor då och då känner nog igen sig i beskrivningen att hela kroppen värker efter ett skidpass. Det är dessutom väldigt bra för den som vill förbättra sin kondition. Få är så vältränade som skidåkare när det gäller det konditionsmässiga. Då hela kroppen används för skidåkning innebär det extra hög förbränning och träning för många muskler, vilket är bra även för den som inte spelar hockey, utan bara vill gå ner i vikt.

Variera alltid träningen

Det finns alltid fler träningsformer. Dans tillhör kategorin underskattade träningsformer, men kan av olika orsaker väljas bort. Kampsport kan annars övervägas att tränas, då det precis som flera tidigare exempel förbättrar både konditionen och styrkan. Att åka skridskor, som dessutom många hockeyspelare kan bra, är såklart också ett tips. Släng bort klubban och åk några kilometer, det kan göra underverk i längden.

I slutändan är det dock viktigast att man varierar sin träning. Det kan låta som en klyscha, men det har en stor betydelse. Kroppen kan nämligen ”låsa sig” om man enbart tränar på ett sätt. För att undvika det och istället aktivera så många muskler som möjligt samt bättra sin kondition, gäller det att träna på flera sätt. Det kan göras genom ett träningsschema där man planerar in olika moment. Till exempel löpning två dagar i veckan, skidor en gång och sedan ett par dagars simning. Det viktiga är också att man gillar de aktiviteterna man sysslar med. Det gör att träningen blir betydligt roligare på lång sikt.

Lämna en kommentar